12. мај 2016.

Posjetite ovih 5 bisera netaknute prirode u maju - Crna Gora


Foto: Riders.me "Kanjon Mrtvice"


Među mnogim prirodnim atrakcijama i fenomenima u Crnoj Gori, za ovu objavu sam odabrao nekoliko, koja blistaju u svom punom sjaju upravo tokom maja. Ljubitelji netaknute prirode sve više počinju da otkrivaju i druge destinacije, osim dobro poznatog primorja i planina. Brojna jezera i nacionalni parkovi, sve više se nalaze na njihovoj listi prioriteta. Pa krenimo redom:

1.    Proljećna migracija ptica - Pošto je snijeg potrajao malo duže, migracija je ove godine kasnila, tako da ljubitelji birdwatchinga (posmatranje ptica), imaju mogućnost da uživaju na mnogobrojnim jezerima u Crnoj Gori. Samo jednom godišnje imamo priliku posmatrati jata neobičnih ptičijih vrsta koja se sele u proljeće – tokom  aprila i prvom polovinom maja, upravo sada.  Proteklih godina fotografisao sam ptice koje , u svojim dugim letovima iz Afrike i drugih krajeva svijeta, traže mjesto za odmor i hranu na durmitorskim jezerima i nastavljaju dalje do svoje konačne destinacije – Skadarskog  Jezera, gdje ostaju do jeseni. Ja ću ovom prlikom predstaviti fotografiju sa pošćenskog jezera.

Foto: Igor Šuntić "Čaplja na velikom Pošćenskom jezeru "
Takođe u ovom periodu  predlažem posjetu svih 18 durmitorskih jezera , koja se popularno nazivaju i “gorske oči”.


2.    Kapetanovo jezero  - Vrijeme cvjetanja Narcisa ili Dokoljena je upravo narednih dana - druga polovina maja. Ubedljivo najatraktivnija destinacija za ovu vrstu doživljaja u Crnoj Gori, koju organizovano godinama posjećuju turisti iz Ex-Yu republika, je Kapetanovo jezero, smješteno na planini Lukavici, koja pripada Moračkim planinama,  na granici između opština Kolašin i Nikšić.

Foto: Art and Life in the Wild Beauty
Do jezera se dolazi nestvarno lijepim predjelom u vidu nepreglednih polja pod narcisima. Oko 6 km makadamskog puta od Bara Bojovića, iznad kojih se uzdižu atraktivni vrhovi Veliki i Mali Žurim, do katuna rasutih uz put, po livadama  do obale samog jezera. ( Kompletna reportaža slijedi u nekoj od narednih objava)


Foto: © Igor Šuntić - Kapetanovo Jezero

3.    Čeline - Na području Durmitora su izražene različite hidrografske pojave, a neke od njih predstavljaju neobičnu prirodnu rijetkost.
Foto: © Igor Šuntić "Čeline - Ice simphony"
  S proljeća, kad se snijeg počne topiti, ispod njega izbije snažno vrelo Čeline, bučno se obrušavajući bijelim slapovima u Crno jezero. Ovaj prirodni fenomen javlja se u vidu jakih izvora sa čela Malog jezera - iz podnožja  Međeda. Geolozi kažu da Međed u svojim dubinamama krije podzemna jezera koja se pune od velikih kiša i od velikih otapanja snijega. Pa, kad se posle nekog vremena napune, iz njih podzemnim kanalima poteče voda koja se zatim pojavljuje u vidu vodopada iznad Malog jezera, koji hučeći i pjeneći stvaraju veliku buku čiji zvukovi daleko dopiru. Mještani za ovaj fenonomen kažu “pukle čeline”. U stvari, kad voda iz podzemnih jezera kanalima poteče prema jezeru, potiskuje ispred sebe vazduh koji kada izađe na površinu prelazi u pucanja. Ali tu se voda ne zaustavlja. Krećući se podzemnim putevima ispod masiva Durmitora, pojavljuje se kod mjesta Dubrovska, ulivajući se u rijeku Komarnicu u vidu Dubrovačkih vrela.

Foto: © Igor Šuntić " Čeline "


4.    Rijeka Ljutica

Foto: Igor Šuntić "Ljutica"
Mala rijeka Ljutica, koju mnogi nazivaju čudom prirode,
Foto: Igor Šuntić "Splavari na izvoru Ljutice"
najvećim dijelom teče ispod zemlje, a onda izbija iz stijena kanjona i strmoglavo, nakon svega 165 metara, se uliva u Taru - „suzu Evrope”. Po utiscima mnogih posjetilaca to je najatraktivnijih 165 metara vodenog toka na Balkanu. Sa 1.500 metara nadmorske visine, Ljutica sakuplja snagu i podzemnim putevima izbija na oko 700 metara nadmorske visine u neposrednoj blizini Tare. Od siline je sva pjenušava i bijela.  Na Ljutici je bila vodenica koja je koristila njenu izuzetnu snagu. Ona se nalazi na oko 2 kilometara južno od mosta na Tari.Pored puta Đurđevića Tara – Mojkovac, u Nacionalnom parku Durmitor, postavljena je info tabla sa natpisom „Ljutica”.

Na ušću Ljutice moguće je pristati čamcima i splavovima, tako da turisti bar na kratko „zaborave” na nastavak raftinga Tarom, uživajući u toj jedinstvenoj ljepoti i čarima netaknute prirode. Ljutica je samo jedna od brojnih jedinstvenih atrakcija u kanjonu Tare, koji je dug 80 kilometara, a čija dubina dostiže do 1.300 metara, najviše na svijetu poslije Kolorada....


5.    Kanjon rijeke Mrtvice – biser netaknute prirode .

Kanjon Mrtvice se nalazi u podnožju planine Maganik, udaljen 30 kilometara od Kolašina u pravcu Podgorice, u selu Međurječje, i predstavlja pravi biser netaknute prirode. Dužina kanjona iznosi osam kilometara, i hodajući stazama koje predstavljaju pravi „izazvov prirode“, stiže se do ušća Mrtvice u Moraču. Ovaj kanjon je veoma interesantan kako turistima tako i domaćem stanovništvu, koji opet iznova dive savršenstvu ovog remek-djela prirode.

Za potrebe pješačkih tura, koje su vrlo česte na ovom području, markirana je staza, koja je duga 12,5 kilometara. Same obale su strme i obrasle rastinjem, pa dubina kanjona Mrtvice na pojedinim mjestima iznosi i 1 100 metara.   Cijeli put predstavlja pravu avanturu, jer koračajući do kanjona, usput možete naići na brojne izvore i vodopade, kao i na mini plaže, i sve to izgleda nevjerovatno.
Lijepo, suvo vrijeme je preduslov za prolazak kanjona Mrtvice. Ako se sličajno dogodi bilo kakva kiša, isključuje se prolazak kanjonom, čak i ako opet posle toga ogrije sunce, zbog velike mogućnosti odrona. Kada se ispune vremenski uslovi i krenete, nezaboravite ponijeti dovoljno memorijskih kartica, jer je Kanjon mrtvice inpirativan cijelim putem.
Foto: Riders.me
        Rijeka Mrtvica izvire iz svoja tri vrela, duboko u masivu Stožca, nad Dubravom. Dešava se da u toku vrelih ljetnjih dana, dio njenog toka (do Bijelih Nerina) presuši, pa se pretpostavlja da je po tome dobila ime. Zbog toga je najbolje planirati posjetu ovom kanjonu baš u maju ili junu mjesecu. Na ulazu u kanjon, u selu Velje Duboko, ona teče toliko plitko, preko bijelih krečnjačkih oblutaka da se skoro  ne vidi. Njena prozirnost i čudesne nijanse zbunjuju svakog posmatrača. Lepeza zeleno-plavih tonova, od smaragdnih, trkiznih, petroleum, do malahitnih je čista poezija.
Foto: Riders.me
        Boja rijeke Mrtvice je neuporediva sa nijednom planinskom rijekom koju sam do sada vidio. Ona prosto ima svoje boje kojima vas magnetski privlači da se stopite sa njom, da postanete dio nje ili da se prepustite mašti i ostanete zauvijek tu. Na domak sela Mrtvo Duboko, sa druge strane kanjona, nailazi se na snažne pjenušave vodopade. To su Bijeli Nerini od čijeg huka nećete čuti jedni druge.
        Stijene, visoke 600 - 700 m, uzdižu se sa obje strane kanjona, a karakterističan dio puta je na lijevoj strani, gdje je usječena duboko u vertikalnu stijenu pješačka staza koja predstavlja posebnu atrakciju. Posmatrajući je sa strane, staza izgleda „neosvojivo“ i opasno u svoj svojoj ljepoti, ali upravo to je izuzetan motiv za ljubitelje povišenog adrenalina da se upuste u avanturu.
        Na poslednjoj trećini puta se nalazi ”Magična šuma”, kako su je nazvali planinari. U njoj je sve obraslo tepisima mahovine koja čak i visi sa krošnji. Puna je zelenih stabala po kojima raste paprat  kao u dubini Amazonije ali zarazliku od Amazona ovdje teče tirkizno kristalna voda Mrtvice do koje se u Magičnoj šumi stiže kroz Kapiju želja, gotovo pravilnog luka u gotskom stilu. 

Foto: Art and Life in the Wild Beauty
Foto: Art and Life in the Wild Beauty
Ovo mjesto po mnogima je među najljepšim, u kanjonu. Prema legendi, to je mjesto na kojem vile sa Maganika ispunjavaju sve želje. A da bi vam se želja ispunila, potrebno je da u potpunoj tišini zamislite svoju želju, a potom bacite kamen u rijeku. Međutim, vile sa Maganika će vam ispuniti želju, samo ako je ona iskrena, čista i nije ne štetu drugog, jer u suprotnom prema legendi, možete da izazovete njihov gnjev.
U kanjonu ima pojedinih mjesta gdje staza vodi preko visokih litica tako da Mrtvicu nemožete vidjeti, već samo čuti. Negdje teče jedva vidljivo, klizeći preko stijena,  da bi već iz sledeće krivine punila kaskadne bazene. Ponekad pjenuša priklještena između stjenovitih gromada, a ponegdje se razliva preko šljunka poput jezera nezamislivih tirkiznih nijansi.

Foto: Art and Life in the Wild Beauty
Postojanje staze duž kanjona isključuje nužnost kvašenja, osim u slučajevima iskušenja kada namjerno želite ući u vodu kod ”Afroditinih kada” i Danilovog mosta. 
Svojim  tokom, ispod Maganika visokog 2139 metara, Mrtvica teče ка Danilovom mostu gdje se sastaje sa Moračom. Visina masiva u čijem ambijentu teče, ukazuje i na to da se radi o jednom od najdubljih kanjona u Evropi, ako je to uopšte važno. Možda i jeste ali svakako nije primarna vrednost. A šta onda jeste?
Pokušajte da do tog odgovora dođete sami.


Riječi nekada nijesu dovoljne da opišu sve ljepote nekog mjesta i svega onog što nam samo priroda može pružiti. Čuo sam mnoge posjetioce koji kažu da kako god fotografisali, nema tih fotografija koje mogu dočarati Mrtvicu u svim njenim nijansama. Vidjeti i doživjeti, nije isto što i pročitati, to je sigurno, prema tome, ukoliko još uvijek nijeste imali priliku da obiđete kanjon Mrtvice i uživate u ovoj galeriji prirode, učinite to ove godine, jer ćete sigurno poželjeti da mu se bar još jednom vratite.
         Za kraj sam ostavio jedan od najboljih načina predstavljanja ovog bisera prirode, koji je do danas sačuvan u svom praiskonskom obliku, kratki video koji je ovih dana predstavio Riders tim:          
Video: Ilija Perić © helivideo.me
Music © William Ryan Fritch – Processional 
Ambient – Jovan Vučur
 2016 © riders.me
 
Video: Ilija Perić © helivideo.me Music © William Ryan Fritch – Processional Ambient – Jovan Vučur...

Read More at http://riders.me/amazing-mrtvica-canyon/ © riders.me



Нема коментара:

Постави коментар